tiistai 12. kesäkuuta 2012

Opiskelija elämän erot, uusia kämppiksiä ja Carrefour

Keskusteltiin tässä yksi ilta siitä, miten opiskelu eroaa eri maissa. Muut olivat ihan ihmeissään, että Suomessa meille maksetaan opiskelusta. Vielä enemmän ihmeissään olivat, kun sanoin, että saan rahaa vaihtoon lähdöstä. Minulle siis maksetaan ekstraa siitä, että tulen lämpimään, kauniiseen (ja halpaan) maahan kesäksi työskentelemään :D. Myös lukukausimaksujen puuttuminen muistutti taas itselle, miten hyvä Suomessa on opiskella. Muissa maissa opiskelusta pitää maksaa vuosi-/lukukausi maksuja. Lainaa voi saada, mutta niiden takaisinmaksu riippuu työskentelystä opiskelujen jälkeen. Jossain maissa pitää työskennellä muutama vuosi opiskelujen jälkeen, jolloin lainaa ei tarvitse maksaa kokonaan takaisin/korkoja ei tarvitse maksaa.

Majd kertoi, että Jordanissa vanhempien elatusvelvollisuus loppuu vasta, kun lapsi on valmistunut yliopistosta. Tämän takia Majd ei ole ennen tätä asunut ikinä yksin, eikä esimerkiksi osaa laittaa ruokaa. Oli ihmeissään, kun kerroin, että meillä ruokaa opitaan laittamaan jo melko nuorena ja monesti viimeistään lukion jälkeen muutetaan omilleen. Skotlannissa on halvempaa opiskella kuin Englannissa ja yleensä siellä asutaan asuntoloissa. Robert sanoi joutuneensa muuttamaan eri asuntoon joka vuosi ja aina saanut uudet kämppikset, sillä osa valmistuu, lähtee vaihtoon tai lopettaa opiskelut. Saksassa kuulemma monet eivät läpäise lukiota. Yleensä siihen vaaditaan rikkaat vanhemmat ja todellista opiskelu-intoa. Saati, että on varaa ja mahdollisuus opiskella vieläkin pidemmälle.

Perjantaina IAESTEn pojat veivät meidät Carrefouri SuperMarkettiin La Marsaan. Aziz johti joukkoa ja piti huolta, ettei kukaan pääse eksymään ;). Kauppa oli varmaan Limingantullin Prisman kokoinen tai vähän suurempi. Kierreltiin kaupassa ja ostettiin ruokaa ja muun muassa siivousvälineitä. Aziz juoksi kokoajan meille tarvitsemiamme tavaroita, käski meidän vain pysyä paikallaan, ettei eksytä ;D.

Sillä aikaa kun olimme käymässä kaupassa, Jamil oli lentokentällä hakemassa neljättä tyttöä kämppäämme. Ruth on Englannista ja on tänä keväänä valmistunut arkkitehdiksi. Lauantaina, kun Ewa saapui Puolasta, on kämpässämme 3 arkkitehtiä (Betty, Ruth, Ewa), 1 rakennusinsinööri (Majd) ja 1 ohjelmoija. Melko monimuotoinen joukko siis :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti