torstai 2. elokuuta 2012

Ramadan ja ihmiset

Puoli toista viikkoa Ramadania takana, tai siis paastoamista veden kanssa. Ennen Ramadania ajattelin, että syömättömyys tulee olemaan todella vaikeaa ja kokoajan on nälkä. Oikeasti se ei niin ole ainakaan minun kohdallani mennyt. Harvoin olen ollut hereillä kolmen aikaan yöllä, puoli neljältä kuuluvan ruokouskutsun jälkeen alkaa paasto. Yleensä syön ennen nukkumaan menoa niin paljon kuin jaksan tai riippuen tietenkin siitä, mitä meillä sattuu olemaan ;). Päivisin on yllättäen ollut vähemmän nälkä, kuin silloin kun söin aamupalan aamulla. Nyt nälkä tulee joskus kuuden aikoihin, auringonlausku on tällä hetkellä puoli kahdeksalta. Ennen auringonlaskua tosin kaikki suunnitelmat koskee pääasiassa sitä, mitä syö rukouskutsun jälkeen, varsinkin ensimmäisellä viikolla se oli ainoa asia mitä suunnitteli illaksi. Syönnin jälkeen pystyi tekemään tarkemmat suunnitelmat koko illaksi. Nyt on jo helpottanut sen suhteen, on sen verran tottunut, että ei enää kelloa tuijota viimeistä kymmentä minuuttia. Rauhassa osaa odottaa rukouskutsua, sitä ei voi olla kuulematta, varsinkaan kun moskeija on naapurissa.

Ainoa ongelma on se, että syönnin jälkeen alkaa nukuttamaan. Pahinta se oli ensimmäisellä viikolla, kun rukouskutsun jälkeen tuli syötyä hirveät määrät ruokaa. Nyt osaa syödä vähän tasaisemmin, koko yö on aikaa. Kerran pidettiin koko porukalla Ramadan päivällinen. Ei tosin ollut valmis ihan auringonlaskun aikaan, mutta ruokaa oli paljon ja seura oli hyvää :). Kaikki oli valmistaneet ruokaa tai toivat juomia, tosin Iaeste-pojat toivat äitiensä tai siskojensa kokkauksia ;D. Betty on lähdössä 10.8. joten ajattelin loppu Ramadanin sen jälkeen tehdä kunnolla ilman vettä, voi nimittäin herätä syömään kolmelta yöllä häiritsemättä ketään :).

Vähän vielä ihmisistä. Suurin osa ihmisistä täällä on hyvin kohteliaita. Tietenkin osa nuorista miehistä on vähän turhan innokkaita tekemään tuttavaatta, kun näkevät vaaleaihoisen naisen. Yleisesti kuitenkin täällä pidetään hyvää huolta varsinkin vanhoista ihmisistä. Kerjäläisille annetaan rahaa ja vanhuksista pidetään huolta. Metrossa vanhoille, raskaana oleville ja vammautuneille annetaan heti istumapaikka. Jos vanhus näyttää heikolta tarjotaan vettä ja juotavaa (Ramadanin ulkopuolella tietenkin) ja kuumalla ilmalla pyyhitään naamaa. Varsinkin Ramadanin aikana ihmisten tulisi olla erityisen kohteliaita. Toisaalta Ramadanin aikana, jos joku syö tai juo julkisesti, siitä yleensä joku tulee sanomaan, eikä yleensä nätisti. Lisäksi on hyvä ottaa omassa kulkemisessa huomioon auringonlaskun aika. Puoli tuntia ennen auringonlaskua ja puoli tuntia sen jälkeen ei saa taksia mistään ja Tgm ei kulje vartin yli seitsemän ja kahdeksan välillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti