perjantai 31. elokuuta 2012

Häät ja Hammamet

Tällä viikolla on Jamilin siskon, Nourin, häät ja myös meidät on kutsuttu. Perinteisesti ennen oli tapana soittaa rumpuja häiden aikaan ja jokainen rummut kuullut sai tulla häihin, ei siis mikään ihan pieni perhejuhla ole kyseessä. Vaikka tällä kertaa ei rumpuja soiteta yleisesti, on kutsu kantanut kauas ja vieraita on tulossa noin 600.

Olimme yllättyneitä ja otettuja, kun Jamil kutsui myös meidät osallistumaan häihin. Täällä häät kestävät useamman päivän. Keskiviikko aamuna kaikki tytöt oli kutsuttu häitä edeltävään Hammamiin, jossa on tarkoitus puhdistautua häitä varten. Aamulla Jamil haki meidät kämpiltä, sillä ei tiedetty missä Hamman  sijaitsee. Vähän meinattiin olla (Jamilin takia) myöhässä, mutta päästiin loppujen lopuksi paikalle. Ensiksi mentiin Jamilin sedän taloon, jossa häät pidetään. Talossa tapasimme Jamilin siskon, sekä muita sukulais- ja ystävänaisia. Olo oli hyvin tervetullut, sillä kaikki olivat todella mukavia ja kutsuivat meidät heti mukaan porukkaan. Tanssittiin rummun tahdissa ja Nourille puettiin perinteinen lakanasta tehty asu päälle ennen ulos lähtöä. Tunisiassa kuulemma nainen ei saa olla ruskettunut hääpäivänään, sillä vaaleaa iho pidetään kauniimpana. Tästä syystä morsiammen pitää pitää koko vartalon peittävää kaapua ja vielä huppua, joka peittää kasvot mennessään ulos. Hammamiin meno oli myös rummun säestämää, mitään ei täällä tehdä hiljaisesti ja huomaamattomasti, ainakaan, jos se liittyy häihin ;).

Hammamiin saavuttaessa Jamil saattoi meidät ovelle asti, sillä auttoi kantamaan juomia. Sanoi siskonsa puhuvan hyvää englantia, joten pärjätään kyllä. Hammamissa toimittiin hyvin samalla tavalla kuin edellisellä kerrallakin. Ensiksi riisuusuttiin, sirryttiin kuumaan huoneeseen ja täytettiin sankot kuumalla vedellä. Saatiin myös kasvonaamiot ynnä muita ihon hoitoaineita :). Tälläkin kertaa meillä oli scrubbing-women, jotka rappasivat ihomme jälleen kuntoon. Kun kaikki oli rapattu, kaadettiin sangoilla kylmää vettä itsemme ja toistemme päälle, ei meinattu malttaa lopettaa ku oli niin mukavaa ;D. Peseytymisen jälkeen siirryttiin takaisin pukuhuoneeseen. Siellä jatkettiin rummun tahdissa tanssimista ja saatiin perinteistä makeaa juomaa, jota valmistetaan vain häihin, sekä makeisia. Nour ja muutama muu tytöistä opettivat meitäkin tanssimaan :).

Häävieraita
Torstaina oli vuorossa päivällinen ja perinteisiä häihin liittyviä asioita. Mentiin illalla Jamilin sedän talolle ja ensimmäiseksi saatiiin teetä. Perinteisesti täällä juodaan makeaa minttu-/vihreää teetä manteleiden (almond) kanssa. Seuraavaksi seurattiin kun sulhasen perhe toi lahjoja morsiammelle. Yhtään kamelia ei morsian saanut, mutta silti monen henkilön voimin lahjoja kantoivat sisään. Vähän ajan kuluttua Jamil vei meidät tapaamaan siskoaan yläkertaan. Nour oli lahjojensa ympäröimänä makuuhuoneessa, jossa kaikki vieraat saivat käydä häntä tervehtimässä. Lahjoja oli laidasta laitaan koko sänkyn verran :). Alas mentyämme oli aika syödä päivällistä. Miehet söivät ja juhlivat tien toisella puolella asuvan naapurin talossa, sillä vieraita odotettiin 300 henkilön verran. Kaikki siis morsiammen puolelta, sulhasen juhlat olivat toisessa paikassa. Päivällinen oli todella herkullinen sisältäen monenlaisia ruokia :). Liha ei tosin ollut kamelin kuten epäiltiin, vaan lammasta. Päivällisen jälkeen istuttiin talon edessä, sillä 300 ihmisen ruokkimiseen tarvitaan tilaa ja ulkona oli vähän sisätilaa viileämpi. Yöllä, kun kaikki oli ruokittu oli vuorossa juhlat. Nour tuli yläkerrasta pukeutuneena perinteiseen asuun ja siirryttiin kaikki sisäpihalle. Kaiken kullan ei sentään tarvitse enää olla häälahja sulhaselta, vaan ystävät ja sukulaiset lainaavat korujaan häitä varten. Ennen sulhasen piti tuoda tarjottimillinen kultaa morsiammelle.
Morsian ja osa häälahjoista
Nour
Tee almond
Koristeluja
Päivällinen
Jälkiruoka hedelmät
Päivällisvieraita
Vuorossa oli jälleen paljon tanssia ja musiikkia. Tunisiassa juhlat kestävät viisi päivää ja juhlissa tosissaan juhlitaan. Lisäksi tietenkin kun on muslimi-häistä kyse, juhlissa ei tarjoilla lainkaan alkoholia. Tunnelma oli todella lämmin ja vaikka aluksi pelättiin mennä juhliin "ulkopuolisina" ei siltä häissä tuntunut. Meidät haluttiin mukaan kaikkeen tekemiseen ja ihmiset näyttivät enemmän iloisilta kuin närkästyneiltä meidän häissä olostamme. Varsinkin Nour on aina todella ystävällinen ja ihana :). Yöllä oli vuorossa lisää perinteisiä juttuja. Varsinkin ennen nainen on ollut halutumpi, kun hän on ollut isompi kokoinen ja vaaleampi-ihoinen. Tästä syystä morsian viettää kuukauden ennen häitään kotonaan, liikkuen vain suihkuun. Juhlassa morsiammen tulee istua tukevan puuarkun päälle ja jos morsian sen rikkoi, hän pääsi naimisiin. Nykyään arkkua ei tarvitse enää rikkoa, mutta perinteen mukaisesti morsiammen veljen tulee nostaa morsian arkulta.  Toisessa perinteessä kannatellaan kangasta, jonka alle menevät morsian kepin kanssa sekä kaikki naimisiin haluavat nuoret naiset. Muut alkavat soittamaan musiikkia ja musiikin loputtua morsiammen täytyy lyödä jokaista kankaan alla olevaa naista kepillä. Kaikki, johon keppi osuu, pääsevät naimisiin. Juhlat kestivät yhteen asti yöllä.

Arkulle istuminen
Kaikki, jotka eivät olleet ensimmäisellä reissulla Etelään, lähtivät kolmen päivän Etelän reissulle perjantai aamuna. 14 lähti ja 10 jäi La Gouletteen. Ihan ilman reissua ei meidän muidenkaan tarvinnut olla, sillä lauantai aamuna Aziz ja Bassem tulivat hakemaan meitä ja lähdettiin käymään Hammametissä. Mentiin Azizin ja Bassemin autoilla, sillä mukaan lähti minun lisäkseni Ruth, Natalia, Ania, Yasmina, Abdullah, Joan ja Nuria. Hammametissä suunnattiin rannalle, jossa vietettiin rattoisa aamu päivä. Syömässä käytiin läheisessä ravintolassa ja pian sen jälkeen oli aika minulla, Ruthilla ja Natalialla lähteä takaisin, sillä olimme luvanneet mennä illalla häiden naisten juhlaan. Muut jäivät vielä Hammametiin ja vierailivat illalla satamassa ja kävivät muutenkin katselemassa ympäristöä.

Me valmistauduttiin illalla juhlaan, puku-ohjeena saatiin Jamililta 'party-dress' ja tarkentavien kysymysten jälkeen selvisi, että jotain mitä normaalistikin puettaisiin häihin. Ostin viime viikolla sinisen mekon juhlia varten Medinasta. Valmistauduttiin huolella ja Jamil kävi meidät hakemassa ja saattoi hotellille, jossa juhla pidettiin. Juhlassa oli jälleen paljon tanssia ja musiikkia :D. Vaikka kyseessä oli naisten-juhla, paikalla oli Jamilin lisäksi tämän veljiä, muutama serkku (mm. valokuvaamassa) ja muutamia ystäviä auttamassa juhlien järjestämisessä. Jamil on tehnyt hirvittävästi hommia juhlien eteen ja häiden aikanakin koko ajan oli jonnekkin menossa ja jotain tekemässä. Yksi nuori tyttö opetti meitä tanssimaan tunisialaisittain, hyvin onnistui, vaikka yhteistä kieltä ei ollutkaan :). Tunisialainen tanssi on melko yksinkertaista, kunhan muistaa, että liike lähtee lantiosta, tai Jamilin ohjeen "Put your hands like this and move your ass" ;D. Ihmisten ystävällisyys on edelleen asia, joka jaksaa ihmetyttää. Ollaanhan Suomessakin ystävällisiä, mutta se on enemmän kohteliaisuuden puolella. Täällä ihmiset ottavat sinut todella mukaan kaikkeen ja koko ajan kutsuivat meidät mukaan tanssimaan. Tanssimassakin ottivat meidät huomioon, neuvoivat ja auttoivat koko ajan ♥.

Muslimi-häissä ei ole varsinaista "kirkko"-osuutta, kuten kristittyjen häissä, vaan sunnuntaina kävivät allekirjoittamassa viralliset paperit ja juhlivat perheen kesken. Maanantaina molemmat perheet söivät yhdessä lounasta nuoren parin uudella asunnolla. Täällä lapset muuttavat pois vanhempiensa luota mennessään naimisiin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti